16 Haziran 2014 Pazartesi

Fortigate firmware güncelleme - fortigate versiyon güncelleme

Merhaba
Bu yazımızda Fortigate ürünlerinin versiyon güncellemesi yani firmware güncelleme işlemi hakkında bilgi vereceğiz.

Firmanın kapasitesine göre bir çok modeli bulunmaktadır. Örneğin 5 kullanıcıya kadar Fortigate 40c kullanılabileceği gibi 60 kullanıcı için Fortigate 100c uygun olacaktır.

Fortigate kullanıcıları daha doğrusu IT departmanında çalışan arkadaşlarda gördüğüm en büyük sıkıntı, cihazı eski sürümleri ile kullanmalarıdır. Mesela Fortigate 100c kullanan bir firma ne yazık ki halen fortigate versiyonlerindan v3 sürümünü kullanıyor. Sürümün eski olması yeni birçok uygulamada yeterli olmamaktadır.

Şuan  güncel versiyon V5 Ga patch 7 olduğunu hatırlatmak isterim. Fakat patch 5 kullanıyorum ve sorun yaşamıyorum bunu da dip not olarak belirteyim.

Peki nasıl sürümü güncellerim derseniz onuda kısaca anlatayım.

Bu işlem için öncelikle com porta sahip bir bilgisayar kullanmalısınız. Windows Xp olması da işinizi ayrıca kolaylaştıracaktır.(Hyper Terminal eklentisi olmasından dolayı)

1- Cihazın içinden çıkan "console" kablosunu fortigate consol çıkışına diğer ucunuda pc nizin com portuna takınız.

2- İnternetten Solar "TFTp Server" indirmeniz gerekiyor. Aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
http://www.fobeyazilim.com/download/TFTP-server.exe 

3- Size uygun olan Fortigate sürümünü indiriniz. Aşağıdaki linkten fortigate türm sürümlerini ücretsiz indirebilirsiniz. Tabi kullanıcı adı ve parola gerekir. Bu işlem ile yapamazsanız Rzk Ankara dan yardım talebinde bulunabilirsiniz.

ftp://pftpintl:F0rt1intl@support.fortinet.com/ 

4- Windows Xp Hyper Terminal i çalıştırın ve ayarlarını aşağıdaki gibi ayarlayın

5- Bilgisayarınızın ip adresini 192.168.1.88 / 255.255.255.0 olarak ayarlayın ve ethernet kartınızdan fortigate switch portlarından 1 numaraya bağlayın.

6- İndirdiğiniz sürüm dosyasını masaüstüne kaydediniz. Adını kısaltmanızı tavsiye ederim. Ör. fgt60b.out olarak kaydediniz.

7- TFTP Server ayarlarını yapınız. file- configure - desktop-dosyaadı.out seçiniz.





8- Varsa antivirüs programınızı kapatınız.

9- Şimdi gözden geçirelim. ethernet kartınızın ip ayarlarını yaptınız(192.168.1.88/255.255.255.0). TFTP server ayarlarınızı yaptınız(masaüstündeki indirdiğiniz dosyayı gösterdiniz, security ayarlarınız yaptınız.).Consol ve ethernet kablolarını bağladınız. Hyper terminali yapılandırarak başlattınız. Fortigate kapalı konumada hyper terminal açık konumda olacak.

10- Fortigate i açtığınız adnda hyper terminal üzerinde yazılar başlayacak  "Press any key to stop" ibaresini gördüğünüzde herhangi bir tuşa basarak durdurunuz.

11- Seçeneklerden "F" yani formatı seçerek "Y" ile onaylayınız.

12- Sonrasında "G" tuşuna basarak firmware sürümünü yüklemeyi başlatınız.

13- Sizden TFTP server  adresini (192.168.1.88), dosya adını : ftg60b.out, ve fortigate ip adresini(192.168.1.99) sırayla isteyecektir. Bunları girdikten sonra yükleme işlemi başlayacaktır.

14- İşlem bittiğinde ayarları kaydederek bir süre daha bekleyiniz. Login ekranı geldiğinde fortigate artık yeni sürümü ile karşınıza çıkacaktır.

Erhan Özaydın



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder